Megszűnik az amatőr szerződés

Az MLSZ elnöksége ELN-166/2015 (12.08.) számú határozatával elfogadta a 2016. július 1. napjától hatályos új Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzatot.
 
 

Megszűnik az amatőr szerződés

Az MLSZ elnöksége ELN-166/2015 (12.08.) számú határozatával elfogadta a 2016. július 1. napjától hatályos új Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzatot.
 
 
 
 
 

Megszűnik az amatőr szerződés

Az MLSZ elnöksége ELN-166/2015 (12.08.) számú határozatával elfogadta a 2016. július 1. napjától hatályos új Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzatot.

A NYIÁSZ a játékosok státuszára, a versenyrendszerben való részvételi jogosultságra, átigazolásra vonatkozó szabályokat rögzíti. Az MLSZ versenyrendszerben rendezett mérkőzésen kizárólag a NYIÁSZ szerint igazolt, illetve átigazolt labdarúgó vehet részt.

A korábbi szabályzathoz képest felépítésében, megjelenésében teljesen új, bár a szerkesztője számos szakmai hibát követett el, amelyet sem a versenyigazgatóság sem a döntéshozók nem vettek észre.

Új szerkezeti felépítés:

Az első, általános rész tartalmazza a szabályzat egészére érvényes alapvetéseket és általános rendelkezéseket.

A szabályzat törzse a második, harmadik és negyedik fejezet, mely a labdarúgók játékjogosultságának megszerzését, így a szövetségi versenyrendszerben való részvételnek a feltételeit tárgyalja. A felhasználási elveket követve ennél a résznél „tölcsér elv” került alkalmazásra – az általános tartalomtól halad a szabályzat a speciális tartalom felé.

A második fejezet általános rendelkezéseket tartalmaz, mely így a további két fejezetre, így a belföldi és nemzetközi igazolásokra is igaz és alkalmazandó. Ebben a fejezetben kerül bemutatásra az MLSZ ügyviteli rendszere, a szerződés és szerződés nyilvántartás, majd pedig az igazoláshoz és átigazoláshoz kapcsolódó alapelvek és logikai kapcsolatok.

A harmadik fejezet a belföldi folyamatokat fedi le, ezen belül az első igazolást, az átigazolást és a speciális rendelkezéseket (utánpótlás, diák és 18 év alatti labdarúgókra vonatkozó speciális szabályok) tárgyalja.

A negyedik fejezet a nemzetközi folyamatokat fedi le; az első alfejezet maga a TMS rendszer, melyen keresztül az (át)igazolások történnek, a második alfejezet az általános rendelkezések és végül a nemzetközi (át)igazolások folyamatváltozatai kerülnek bemutatásra.

A szabályzat ötödik fejezete tárgyalja a NYIÁSZ-hoz kapcsolódó eljárásrendet.

A sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Stv.) értelmezéseit a NYIÁSZ megismétli, számos helyen szó szerint idézi a törvényt.

Az eljárásokban maradt a korábban alkalmazott módszer. Az igazolások ügyintézését elsősorban a megyei igazgatóságok végzik, míg a külföldiek igazolását az MLSZ.

Megszűnik az amatőr szerződés:

A sportszervezetek számára fontos változást hoz, hogy 2016. nyarától az amatőrök szerződése megszűnik. Ez a csapatvezetők számára új gondolkodásmódot igényel. Az amatőr sportolói szerződés megszűntetését az MLSZ Elnöksége az ELN-132/2015 (09.01.) számú határozatával mondta ki, miszerint „Az MLSZ Elnöksége kimondja, hogy a Sportról szóló 2004. évi I. törvény 5. §-ban foglaltak alapján 2016. június 1-ével megszünteti az amatőr szerződéseket és egyúttal felhatalmazza az MLSZ főtitkárát, hogy a vonatkozó szabályzatokban kezdeményezze az amatőr szerződések kel kapcsolatos rendelkezések törlését. Az amatőr szerződések megszüntetésével kapcsolatos jelen határozat kihirdetése előtt kötött szerződések lejáratukig hatályban maradnak.”

Erre az MLSZ elnökségének az Stv. módosítása – 2015. évi CXXXV törvény alapján - adta meg a lehetőséget, amikor a jogalkotó az Stv. 5. §-t kiegészítette a (6) bekezdéssel (A sportszövetség versenyszabályzatában határozza meg, hogy az amatőr sportoló milyen feltételekkel vehet részt hazai, illetve nemzetközi pénzdíjas versenyen, továbbá hivatásos, vegyes (nyílt) és amatőr versenyrendszerben).

Érdekes, hogy ezt a módosítást kizárólag az MLSZ kérésére tették be a törvénybe. Erről árulkodik a módosítás indokolása is: „A labdarúgás területén a FIFA és az UEFA szabályai nem ismerik el az amatőr sportolói szerződés létét, a FIFA és az UEFA szabályai alapján minden olyan sportolói jogviszony, amely tekintetében szerződés jön létre, profi szerződésnek minősül. A fentiek szerinti módosítás egyik célja az, hogy a labdarúgó sportszervezetek ne kényszerüljenek arra, hogy amatőr sportolóikkal a FIFA és UEFA előírásaival ellentétesen kössenek szerződést.” Az nagy kérdés, hogy ez miért most jött elő, hiszen az indokolás részben olyan tények lettek leírva, amelyek évek óta szerepelnek a nemzetközi szabályozásban.

Forrás: Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzat gyorskommentár, útmutató (készítette: dr. Czett Szabolcs)
 

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Eredmények, interjúk, átigazolási hírek első kézből.

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.